Klub čitatelja vlastite prošlosti
Prošlost nekog kraja ne čine samo znameniti ljudi nego i svi mi
0   /   100
Ljubica Koydl – Požega

Ljubica Koydl – Požega

Zbirka Ljubice Koydl, jedinstvena je među svim ostalima jer se najveći dio odnosi na profesionalno djelovanje požeške gimnazijske profesorice hrvatskog jezika Ljubice Koydl. S velikom je ljubavlju spremala i čuvala razredne fotografije, fotografije maturalnih zabava, proslava obljetnica mature na koje se uvijek rado odazivala. Te su fotografije danas dragocjeni podsjetnik na sve one koji su bili dio povijesti čuvene požeške gimnazije ali i dokaz neumitnog protoka vremena koje mijenja ljude i učvršćuje običaje.

Bernardo Tancoš - Požega

Bernardo Tancoš – Požega

Zbirka Bernarda Tancoša zorna je slika života stabilnog požeškog srednjeg staleža koji je svoju snagu crpio iz obiteljskog zajedništva. Fotografije kuće požeškog obrtnika Đure Tancoša, njegovih šest sinova i dvije kćeri, njihovih potomaka premošćuju vrijeme, dobre i loše povijesne periode dajući pečat živoga života ovoga grada. Od dragocjenih fotografija sokolskih vježbi i izleta, vjenčanja i pogrebnih povorki, idile mirnog svakodnevnog građanskog života, pa sve do vrijednih fotografija nekadašnje arhitekture i običaja. Galerija je to neprocjenjivih obiteljskih, ali i sporednih likova. Slika Požege 20. stoljeća.

Gordana i Zdravko Krakar – Požega

Gordana i Zdravko Krakar – Požega

Zbirka fotografija Gordane i Zdravka Krakar zanimljiv je prozor u živote obitelji Tomaško i Krakar. I dok nam fotografije obitelji Milana Tomaška jednog od prvih poslijeratnih direktora Zvečeva opisuju uklapanje njegove mlade obitelji u društveni život Požege kroz izlete, druženja u vinogradima i poslijepodnevne nedjeljne šetnje te posao u Zvečevu isprepleten onodobnim društveno političkim aktivnostima, fotografije Krakarovih istovremeno prate život požeške obitelji u nekadašnjoj Skenderlićevoj (danas ulica I.G. Kovačića) od ljetne poslijepodnevne sieste u dvorištu, bratske igre i dječjih rođendana, pecanja na Orljavi pa sve do velike poplave 1954. godine. Ako volite čitati fotografije, vjerujemo da će vas oduševiti priče koje ćete otkriti u ovoj dragocjenoj zbirci.

Bianka Benković Fleissig – Požega  /  Robert Idlbek - Požega

Bianka Benković Fleissig – Požega

Zbirka Bianke Benklović Fleissig itekako je značajna za poznavanje prošlosti Požege. Njene nam fotografije otkrivaju začudni svijet djetinjstva jedinice vlasnika Ljevaonice Vjenceslava Fleissiga i Eleonore rođene Del Fabbro. Otkrivaju nam snažnu obiteljsku priču u kojoj su dva vrijedna brata Fleissig oženila dvije vrijedne sestre Del Fabbro, a njihov brat koji je oženio kćerku prve požeške školovane primalje Elizabete Gajer postao im je partner. U Biankinoj zbirci pronaći ćemo prave bisere rijetko viđenih detalja bolnice i svete mise na fronti Prvog svjetskog rata, rijetko viđenog poklonca na Iskrici, kapele Snježne Gospe 30tih godina 20. stoljeća, izleta, kampiranja u srcu Papuka, Tavarisovog mlina na mjestu današnjeg trgovinskog centra... U pozadini njenih fotografija je nevjerojatna priča o djevojčici koja je imala sve, da bi nakon Drugog svjetskog rata preko noći sve izgubila i onda ponovo dobila u dugom i sretnom braku s Vladimirom Benkovićem.

Vjeko Kramberger - Požega

Vjekoslav Kramberger – Požega

Prokušano oko fasciniranog kolekcionara i zaljubljenika u svoj grad Vjeke Krambergera obogatilo nas je za zbirku iznimno rijetkih fotografija njegova djeda Alojza, majstora potkivača kojega u vojnoj karijeri možemo pratiti od Prvog svjetskog rata i Austrougarske vojske, preko vojske Kraljevine Jugoslavije u požeškoj vojarni pa sve do sudjelovanja u Domobranskoj vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Jednako tako pravo su nam otkriće fotografije i Vjekina drugog djeda Mate Hunjaka obrtnika remenara i inovatora, graditelja harmonika.

Željko Hiršman_Požega

Željko Hiršman – Požega

Željko Hiršman nam se pridružio s fotografijama kroz koje upoznajemo čvrstu povezanost njegove obitelji za požešku tvornicu Zvečevo kroz dvije generacije (od radnih ambijenta, društvenih aktivnosti, prijateljstava i kumstava, pa sve do obilježavanje socijalističkih obljetnica i izleta u Veliku). Iako su nam dragocjene i fotografije svakodnevlja srednjeg građanskog sloja na Kapavcu, posebice djece, veselimo se daljnjem rastu zbirke gdje ćemo se kroz društveno kulturni angažman gospodina Hiršmana upoznati s alternativnom kulturnom scenom grada posljednjih desetljeća prošlog stoljeća.

Mirko Čepelak - Požega

Mirko Čepelak – Požega

Zbirka Mirka Čepelaka odiše poštovanjem prema obitelji a posebice onima koji su se trudili fotoaparatom zabilježiti raznovrsnu svakodnevicu života prošlog stoljeća. Za to su zaslužni svakako njegov otac Ivan Čepelak potomak vrlo vrijedne obitelji požeške manufakture izrade cipela, te ujak Slavko Vlastnik sin mlinara iz Vilić Sela. Zahvaljujući njihovim kamerama imamo sačuvane dragocjene trenutke nedjeljnih veselih obiteljskih druženja uz vinogradarski ćevap i domaće vino, služenja vojnog roka za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, vojničkog života iz Drugog svjetskog rata, pogrebnih i svatovskih običaja, ali i svakodnevnog života djece potomaka od najranijeg djetinjstva pa sve do studentskih dana.

Ivica Ajanović - Požega

Ivica Ajanović – Požega

Zbirka Ivice Ajanovića sadrži dragocjene fotografije obiteljskog albuma obitelji Kindler iz Arslanovaca. Zahvaljujući njima otkrivamo važnu stranu požeške prošlosti ispisane kratkim ali ispunjenom djelovanjem cijenjenog trgovca, naprednog vinogradara i političkog borca za prava seljaka, Ivičinog djeda po majci, Josipa Kindlera. Način života početka 30-tih godina prošlog stoljeća ispunjen radom, pametnom organizacijom, međusobnom slogom ali i veselim obiteljskim druženjima u društvu kumova i prijatelja, kao i političkih istomišljenika, izvire iz svake fotografije. Posebno su dojmljive i značajne fotografije s njegove sahrane uslijed prerane smrti koja je okupila više tisuća ljudi, ponajviše seljaka.

Branko i Rajka Martinčić - Požega

Branko i Rajka Martinčić – Požega

Zbirka Branka i Rajke Martinčić sa svojom je 1101 digitaliziranom fotografijom za sada po svemu najveća. Potkrepljujući karizmu ove obitelji tijekom cijelog jednog stoljeća, fotografije Martinčića pričaju priču o prvom doseljeniku iz Primorja Ivanu, njegovom sinu uspješnom požeškom građevinskom poduzetniku, o sudbinama tri Ivanova unuka u vrtlogu Drugog svjetskog rata i poraća, o njihovoj djeci. Priča je to o obiteljskom vinogradu koji se nasljeđivao s koljena na koljeno, o proslavama Martinja i Grgureva koje se nisu napuštale niti u najgora vremena. Priča je to o zaljubljenicima u obiteljski fotoaparat koji niti u jednom trenutku nisu propuštali priliku da ovjekovječe stvarnost svoje obitelji.

Damir Ronko - Požega

Damir Ronko – Požega

Zbirka Damira Ronka sastoji se od doista biranih i rijetkih fotografija Požege koje svjedoče ne samo o sakupljačkoj strasti vlasnika, nego i o ljubavi prema prošlosti svoga grada. Tako među njima možemo pronaći prave bisere iz različitih vremenskih perioda života grada na kojima prepoznajemo promjene ne samo političkog i društvenog uređenja, nego i školskog sustava, vojski koje su se mijenjale, arhitekture grada i društvenih događanja.

Josip Rosipal - Požega

Josip Rosipal – Požega

Fotografije Zbirke Josipa Rosipala opisuju život njegovog oca, potomka čeških doseljenika, požeškog frizera i brijača Viktora Rosipala. Pratimo ga od školskih dana u Dječačkoj školi ranih 30-tih 20. stoljeća, preko bavljenja obrtom do kasne starosti, pa sve do druženja s drugim požeškim obrtničkim i trgovačkim obiteljima na subotnjim kućnim zabavama, izletima u vinogradima i kupanjima uz orljavsku adu. Posebno su zanimljive obiteljske fotografije svakodnevnog života i gospodarenja u njihovom dvorištu i na posjedu koje graniči s Orljavom iz kojih se naziru brzo rastuća nova stambena naselja istočnog dijela grada.

Željko Kindl - Požega

Željko Kindl – Požega

Uz vrijedne, za sada do kraja nedešifrirane fotografija iz obiteljskog albuma druge polovice 19. stoljeća, vrijednost Zbirke Željka Kindla čine fotografije požeškog brijača i vinogradara Franje Duića, djeda s majčine strane i djeda s očeve strane Viktora Kindla, vinogradara i omiljenog požeškog trgovca. Kada netko, kao požeški brijač i frizer Franjo Duić sredinom 20-tih godina 20. stoljeća s puno entuzijazma nabavi fotoaparat kojim onda vrijedno bilježi nedjeljne šetnje po požeškim vidikovcima, i izlete požeškim krajem, svaki moment svoje mlade obitelji proširene brijačkim pomoćnicima i kitničarskim pomoćnicama, susjedima i prijateljima, imate doista dojam da ste u vremenskim stroju koji vas je odbacio gotovo stoljeće unatrag.

Vera Diklić - Požega

Vera Diklić – Požega

Zbirka Vere Diklić, odiše istinskom prošlošću jer su njene fotografije vezane najvećim dijelom za vrlo rijetke snimke članova, za požešku povijest vrlo značajne obitelji Kraljević. Osim vrijednih studijskih fotografija, posebno će nas očarati posebnost snimaka svakodnevnog života, žetve i vršidbe na obiteljskom dobru Đurđevac ponad Dubrovačke ulice te berbi na Đurđevcu i Dragi iz doba Dušana i Lace Kraljevića. Jednako tako su zanimljive, jer vijerno prate svakodnevicu u obitelji i gradu fotografije bračnog para apotekara Nade i Mirka Kraljevića, roditelja Vere Diklić. Njihov zet gospodin Georgije Diklić vrijedni je čuvar, istraživač i interpretator obiteljskog arhivskog blaga, te se iznad svega veselimo rastu ove zbirke.

Robert Idlbek - Požega

Robert Idlbek – Požega

Zbirka fotografija Roberta Idlbeka dragocjen je prilog poznavanju života u Požegi i Kaptolu od 30tih do 70tih godina 20. stoljeća, jer se odnose na njegovog oca Josipa Pepija Idlbeka. Ne samo da možemo pratiti sve njegove životne interese i strasti od nogometa, fotografije, do motocikala, posebno glazbe, nego nam Pepijeve fotografije otkrivaju mnoštvo zanimljivih detalja svakodnevnog života toga doba. I zato iako brojne vjenčane i javne fotografije Požežana 50tih godina prošlog stoljeća nose njegov žig profesionalnog fotografa, oku su nam posebno drage one male dragocjene genre scene koje dokazuju da se u Josipu Idlbeku skrivao umjetnik. Umjetnik fotograf i glazbenik.

Blanka Zarić – Požega

Blanka Zarić – Požega

Na žalost ova zbirka broji svega nekoliko desetaka digitaliziranih fotografija, i zato nam se svaka čini posebno vrijednom. Otac gospođe Blanke, Vladimir Vincijanović, požeški trgovac sa svojim je fotoaparatom tridesetih i četrdesetih godina snimao vinogradarske i poljoprivredne poslove te nam je zahvaljujući mnogim uhvaćenim detaljima ostavio snažno svjedočanstvo ne samo o mnoštvu već zaboravljenih gospodarskih poslova i alata, nego i o dobroj organizaciji samoodrživog života, te trudu oko dodatnih izvora prihoda.