Klub čitatelja vlastite prošlosti
Prošlost nekog kraja ne čine samo znameniti ljudi nego i svi mi
0   /   100
Vera Diklić - Požega

Vera Diklić – Požega

Zbirka Vere Diklić, odiše istinskom prošlošću jer su njene fotografije vezane najvećim dijelom za vrlo rijetke snimke članova, za požešku povijest vrlo značajne obitelji Kraljević. Osim vrijednih studijskih fotografija, posebno će nas očarati posebnost snimaka svakodnevnog života, žetve i vršidbe na obiteljskom dobru Đurđevac ponad Dubrovačke ulice te berbi na Đurđevcu i Dragi iz doba Dušana i Lace Kraljevića. Jednako tako su zanimljive, jer vijerno prate svakodnevicu u obitelji i gradu fotografije bračnog para apotekara Nade i Mirka Kraljevića, roditelja Vere Diklić. Njihov zet gospodin Georgije Diklić vrijedni je čuvar, istraživač i interpretator obiteljskog arhivskog blaga, te se iznad svega veselimo rastu ove zbirke.

Miroslav Kraljević u gostima kod nećakinje Julke Rosenzweig

VRIJEME: 2. pol. 19. st.

MJESTO: Beč

AUTOR: fotograf: Foto J. Lowy

OPIS: Na fotografiji snimljenoj u bečkom ateljeu, požeški književnik, tiskar i župan Miroslav Kraljević sjedi desno, dok supruga Marija sjedi lijevo. Oboje imaju lakat oslonjen na postament obložen draperijom na kojemu je album obiteljskih fotografija. Iza njih stoje kćerka Miroslavovog brata Benjamina Kraljevića, barunica Julka i njen suprug carski i kraljvski satnik Koloman barun Rosenzweig. Fotografija je nastala za jedne od posjeta Kraljevićevih nećakinji u Beču.

KLJUČNE RIJEČI: Kraljević Miroslav st., Kraljević Marija, Rosenzweig Julka dj. Kraljević, Rosenzweig Koloman, barun, barunica, moda, književnost, tiskarstvo, politika, župan

Portret obitelj Janković

VRIJEME: početak 20. st.

MJESTO: Županijska ulica 10, Požega

AUTOR: fotograf: Fotografski atelier Wollner

OPIS: Studijska fotografija u atelljeu Wollner obitelji inžinjera niskogradnje Krste Jankovića i njegove supruge Zore. Sin Vojo koji sjedi na rukohvatu majčina stolca kao mladi veterinar umro je od tuberkuloze (inače je u Požegi razvijao tenis kao sport). Dvije kćerke Ranka (lijevo) i Nada (desno) koja se poslije kao farmaceutkinja udala za apotekara Mirka Kraljevića stoje iza improviziranog plota. Djevojčice su identično obučene u marinerice s heklanom kragnom, te imaju mašnu na vrhu glave. Obitelj je živjela u Skenderlićevoj ulici (danas ulica I.G. Kovačića), te poslije u uglaonici Ladislava Kraljevića pod Starim Gradom.

KLJUČNE RIJEČI: Kraljević Nada dj. Janković, Janković Ranka, Janković Vojo, Janković Krsto, Janković Zora, obitelj, moda, graditeljstvo, tenis, fotografski rekvizit

Portret obitelj trgovca Mihelića

VRIJEME: 19. st.

MJESTO: Szegetvar

AUTOR: fotograf: Foto Lovy Hermann

OPIS: Studijski portret obitelji trgovca i posjednika Josipa Mihelića koji sjedi s desne strane. Lijevo od njega je supruga Eleonora rođena Jozepac sa sklopljenom lepezom u ruci. Iza nje stoji kćerka Mirka poslije udana Kraljević s lepezom u jednoj ruci dok je drugu položila na majčino rame. Iza oca stoji Julio koji se poslije proslavio kao nacionalni i internacionalni biciklistički prvak. Imali su kuću preko puta Gradske kuće koju su poslije prepustili zetu Dušanu Kraljeviću, po kome je i danas zovu Kuća Kraljević.

KLJUČNE RIJEČI: Mihelić Josip, Mihelić Eleonora dj. Jozepac, Mihelić Julius, Kraljević Mirka dj. Mihelić, moda, 19. stoljeće, lepeza, kuća Kraljevića

Na igri kod Kraljevićevih

VRIJEME: 19. st.

MJESTO: Požega

AUTOR: fotograf: Fotografski atelier Wollner

OPIS: Na tratini podno bora tri gospođe vrlo slično obučene (u sredini je Mirka Kraljević) sjede na stolcima s teniskim reketima u rukama. Kraj njih su stariji dječaci (lijevo s triciklom Dragan, a desno s tačkama Mirko Kraljević). Na prostiraču ispred njih sjede dva muškarca (desni je Dušan Kraljević) i tri djevojčice od kojih su Ivka i Benjamina dvije kćeri od četvero djece Mirke rođene Mihelić i Dušana plemenitog Kraljevića, osnivača Ratarnice. Fotografija na kojoj imamo prilike vidjeti onodobne igračke i sportske rekvizite, prikazuje žanr scenu iobiteljske igre i zabave.

KLJUČNE RIJEČI: Kraljević Dušan, Kraljević Mirko, Kraljević Dragan, Mumđić Ivka dj. Kraljević, Kraljević Benjamina, igra, igračke, lopta, tricikl, tenis

Žetva u Đurđevcu

VRIJEME: 1936. g.

MJESTO: Đurđevac, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Fotografija prikazuje kosca kako kosi u polju Kraljevićevih za vrijeme žetve. Na kosi je munjak (naprava za zgrtanje vlati pšenice), a za koščevim pasom vodir u kojemu drži brus za oštrenje oštrice kose. Požnjevena pšenica složena je u niz krstaca. U prvom planu te prema kraju današnje Dubrovačke ulice u kojoj se vidi nekoliko većih kuća je mladi kukuruz. Daleko u prespektivi kao prostorni orjentir vidi se Papuk.

KLJUČNE RIJEČI: žetva, krstaci, kosa, vodir, arhitektura, požeške ulice, kukuruz, Đurđevac, polje, Dubrovačka ulica

Vršidba u Đurđevcu

VRIJEME: 1934. g.

MJESTO: Đurđevac, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Fotografija je snimljena za vrijeme vršidbe na Đurđevcu, imanju Kraljevićevih ispod njihovog vinograda, a ponad kraja današnje Dubrovačke ulice. Lijepo se vide dijelovi vršaćeg stroja na kojemu dva muškarca i jedna žena pune stroj žitom s kamare. Ispod vršalice jedan čovjek pridržava vreću koja se puni zrnjem. Do stroja je vaga, nekoliko muškaraca i vreće pšenice. U donjem desnom uglu fotografije vide se šarage (zadnji dio) kola, te dio motora, iznad kojega je vinograd s vinogradarskom kolibom.

KLJUČNE RIJEČI: vršalica, vaga, vršidba, Đurđevac, vinograd, nadničar, polje, motor

Poslije berbe na Đurđevcu

VRIJEME: 1933. g.

MJESTO: Đurđevac, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Dragocjena fotografija koja prikazuje okupljene nadničare poslije berbe, te vincilira s bilježnicom u ruci dok vjerojatno vrši isplatu. Među okupljenima su najviše žene s maramama, muškarci, ali i jedan dječak u radnoj odjeći i obući. Svi u ruci imaju prazne posude, uglavnom vlastite ampere u koje su brali grožđe. Iza njih su plot i voćke. Lijevo se lijepo vide gospodarske zgrade na Kraljevićevom imanju Đurđevac ponad kraja Dubrovačke ulice, te u sjeni obris ruljače muljače.

KLJUČNE RIJEČI: vinograd, berba brožđa, lavor, amper, radna odjeća, ruljača, muljača, ograda, nadničar, vincilir

Berba grožđa u Dragi

VRIJEME: 18.10.1938. g.

MJESTO: Draga, požeški kraj

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Dragocjena fotografija prikazuje odmor za vrijeme velike berbe grožđa u Dragi kod Velike u vinogradu Ladislava Kraljevića (strica slikara Miroslava Kraljevića). U sredini su čak dvoja kola s upregnutim konjima na kojima su po dva prosića. Lijevo od prvih kola pripravljeni su šemperi kojima su se učvršćivali prosići kako bi se grožđe što sigurnije prevezlo do preše kod kolibe. Okolo, pod voćkama grupice berača, muškaraca i žena koji su posjedali po travi i odmaraju se. Impresivan broj nadničara pokazuje koliko je velik bio vinograd Lace Kraljevića koji je za potrebe čuvanja vina ispod Starog grada sagradio veliku uglaonicu u to doba najvećim podrumom u gradu Požegi.

KLJUČNE RIJEČI: berba brožđa, djeca, prosić, konj, nadničar, futunja, odmor, voćnjak, narodna nošnja, šemper, Kraljević Ladislav, Draga

Prešanje grožđa poslije berbe

VRIJEME: 18.10.1938. g.

MJESTO: Draga, požeški kraj

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Ispred impozantne vinogradarske kolibe koju je sagradio Ladislav Kraljević na djedovskom imanju Kraljevićevih u Dragi vrši se proces prešanja grožđa uz pomoć mehanizirane ruljače muljače koja je preko remena pokretana motorom traktora. Jedan nadničar vilama ubacuje grožđe u stroj, drugi ga motkom potiskije, a treći velikom kašikom za kom stoji u pozadini pokraj sreze pune grožđa. Iz stroja u veliki škaf curi taki mlaz mošta. Proces nadgleda s verande kolibe Dragan Kraljević, ministar vlade tadašnje države, nećak Ladislava Kraljevića.

KLJUČNE RIJEČI: berba brožđa, preša, vile, sreza, nadničar, vinogradarska koliba, Kraljević Ladislav, kašika za kom, Kraljević Dragan, Draga

Gradnja tornja Terezinske crkve

VRIJEME: 20-te 20. st.

MJESTO: Stari grad, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Na vrlo rijetkoj fotografiji vidi se dovršavanje novog tornja na tadašnjoj baroknoj župnoj crkvi Svete Terezije Avilske (danas katedrali požeške biskupije). Obzirom da je snimana sa Starog grada (tada Štrosmajerovog šetališta) lijepo se vide detalji skele i radnika na ljestvama. U lipnju 1926. godine orkanski vjetar je srušio crkveni toranj, te je neko vrijeme bio postavljen zamjenski dok se nisu sakupila sredstva za izgradnju novoga.

KLJUČNE RIJEČI: katedrala, toranj, radnik, skela, arhitektura, vremenska nepogoda

Pogled s prozora

VRIJEME: 50-te 20. st.

MJESTO: Trg Svetog Trojstva, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Fotografija je snimljena s prozora obitelji Mirka Kraljevića na uglu Trga Svetog Trojstva i Županijske ulice i prikazuje zapadnu stranu trga. Lijevo uz zid Franjevačkog samostana spremište je klupa koje su služile za pijačnu prodaju. Kraj njih je drveni kisok te tri kestena ispred ledine gdje je 1968. godine preko puta Gradske kuće sagrađena Gradska tržnica. Ispred kestena je skupina ljudi, dok se na nogostupu ispred Gradske kuće igraju djeca. Kraj znaka za parkiranje su dvije žene u hodu. Na samom dnu fotografije, ispred tadašnje Narodne trgovine (danas ulaz u Gradski muzej Požega) parkiran je luksuzni automobil s posebnim registracijskim tablicama. Ispred kuće Kraljevića s desne strane su dvije barake i građevni materijal. Na mjestu današnjeg otvorenog dijela tržnice su dvije kuće od kojih je jedna prizemnica sa šest prozora.

KLJUČNE RIJEČI: Trg Svetog Trojstva, kuća Kraljevića, pijac, drvored, automobil, franjevci, bicikl

Euharistijski kongres u Požegi

VRIJEME: 16.07.1937. g.

MJESTO: Trg Svetog Trojstva, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: S prozora obitelji Kraljević na uglu Trga Svetog Tojstva i Županijske ulice snimljeno je veliko mnoštvo ljudi za vrijeme Euharistijskog kongresa u Požegi. Desno, leđima okrenuta prema Kužnom pilu je vrlo lijepo ukrašena velika pozornica. Girlandama na visokim stupovima ukrašen je i cijeli prostor trga, te prozori Orfanatrofije (danas biskupske palače). Obzirom da se radi o ljetu, neki se ljudi od sunca štite suncobranima i kišobranima. Mnogi nose zastave. Na zgradi hotela K janjetu nazire se na desnoj strani natpis prodavaonice cipela Bata.

KLJUČNE RIJEČI: Euharistijski kongres, Trg Svetog Trojstva, svečana povorka, svećenik, gužva, moda, narodna nošnja, pozornica, proslava, procesija, prodavaonica Bata

Prva generacija maturantica

VRIJEME: 10.06.1925. g.

MJESTO: Požega

AUTOR: fotograf: nepoznat

OPIS: Maturalna fotografija snimljena u fotografskom ateljeu. Radi se u prvoj generaciji maturantica požeške Gimnazije. Prema natpisu na reversu fotografije u gornjem redu stoje mladići: S. Crnković, V. Jovanović, I. Jeger, I. Grbac, F. Salomon, B. Kempf (sin osnivača muzeja Julija Kempfa), S. Popović, T. Karačić i D. Kostić. Ispod njih u donjem redu sjede djevojke: Z. Barac, N. Janković (buduća apotekarica i supruga Mirka Kraljevića, majka požeške liječnice Vere Diklić), E. Gurković, profesor S Figurić u sredini, E. Lovrić, M. Ivaniš, D. Obradović i mladić Z. Hass.

KLJUČNE RIJEČI: Kraljević Nada dj. Janković, maturanti, mladi, djevojke, učenici, učitelji, gimnazija, 20te 20.st, moda, nakit

Obitelj Dušana Kraljevića

VRIJEME: 1916. g.

MJESTO: Požega

AUTOR: fotograf: nepoznat

OPIS: Studijska fotografija snimljena za vrijeme Prvog svjetskog rata s već odraslom djecom Dušana pl Kraljevića. Za stolom sjede roditelji Mirka (rođena Mihelić) i Dušan (osnivač Ratarnice), te starija kćer Ivka. Stoje s lijeva na desno Dragan (poslije ministar u vladi Kraljevine Jugoslavije), Benka i Mirko (apotekar, otac požeške liječnice Vere Diklić). Sinovi su u uniformi vojske Austrougarske monarhije, u činu razvodnika (Dragan) i zastavnika (Mirko).

KLJUČNE RIJEČI: Kraljević Benka, Mumđić Ivka dj. Kraljević, Kraljević Mirka dj. Mihelić, Kraljević Mirko, Kraljević Dragan, Kraljević Dušan, obitelj, moda, Prvi svjetski rat, uniforma, militarije, časnik

Vršidba

VRIJEME: 30-te 20. st.

MJESTO: Đurđevac, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Fotografija prikazuje detalj vršidbe, odnosno način pokretanja vršalice pomoću parnog stroja. Ispred parnog stroja su drva za loženje, muškarci i dva mladića. Lijevo su ispregnuta kola s vrećama i košarima. U pozadini između kamara je dreš mašina na kojoj dva muškarca ubacuju naramke pšenice. Ispred nje je spremna vaga za vaganje žita. Posve desno iza starijeg muškarca, stoji mladi čovjek kraj bicikla.

KLJUČNE RIJEČI: nadničar, vršalica, vršidba, poljoprivreda, zaprežna kola, vaga, bicikl, parni stroj, drva

Apoteka Mirka Kraljevića Bezgrešnom začeću BDM

VRIJEME: 70-te 20. st.

MJESTO: Županijska ulica 2, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Mirko Kraljević

OPIS: Fotografija prikazuje unutrašnjost jedne od najstarijih požeških ljekarni Bezgrešnog začeća BDM. Prije nacinalizacije je bila u vlasništvu apotekarskog bračnog para Nade i Mirka Kraljevića u njihovoj kući na uglu Trga Svetog Trojstva i Županijske ulice. Zatvorena je početkom 21. stoljeća.

KLJUČNE RIJEČI: apoteka, ljekarništvo, inventar, namještaj, interijer, vaga, Trg Svetog Trojstva, arhitektura

Sretan Uskrs od Kraljevićevih

VRIJEME: 1939. g.

MJESTO: Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Amaterska fotografija obitelji Mirka Kraljevića koja je unatoč poziranju vrlo spontana. Svi sudionici su u istom uskršnjem raspoloženju, iskreno nasmješeni. U centru je baka Mirka Kraljević u svojoj zreloj dobi s podignutom kosom u pundžu zagrlila svoje unuke, Veru (udanu Diklić, požešku liječnicu opće prakse) i Miru (Miroslava Kraljevića, zagrebačkog farmaceuta). Oboje su u kaputićima, Vera ima veliku mašnu na glavi, a Miro je u marinerici. Iznad stoje roditelji Nada i Mirko, požeški apotekari.

KLJUČNE RIJEČI: obitelj, Kraljević Mirka dj. Mihelić, Kraljević Mirko, Kraljević Nada dj. Janković, Diklić Vera dj. Kraljević, Kraljević Miroslav ml., moda, Uskrs

Požeški gimnazijalci

VRIJEME: 14.03.1954. g.

MJESTO: Zagreb

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Na fotografiji su požeški gimmnazijalci od kojih je najviše pripadnika generacije koja je upisala Gimnaziju 1894. godine, a maturirala 1913. godine. Među njima je Josip Andrić koji sjedi u sredini. Iznad njega je Dragan Kraljević, dok njegov brat Mirko sjedi posljednji na desnoj strani. Đuro Kuntarić sjedi posve lijevo.
Društvo postarijih muškaraca okupilo se na proslavi za velikim lijepo serviranim stolom. Iza njih na zidu je ukrašeni plakat s naptisom: "Živili svečari 1894 - 1954". Očito su na nekakvoj terasi, jer su iza njih velike palme i oleandri. Lijevo u pozadini se naziru vrata.

KLJUČNE RIJEČI: Andrić Josip, Kraljević Mirko, Kraljević Dragan, Kuntarić Đuro, druženje, maturanti, škola, učenici, hrana i piće, proslava

Proslava 30. obljetnice mature

VRIJEME: 04.06.1983. g.

MJESTO: Ulica Ivana Pavla II 6, Požega

AUTOR: fotograf: nepoznat

OPIS: Prilikom proslave tridesete godišnjice mature ispred ulaza u staru Gimnaziju (danas Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija) pozira mnoštvo vršnjaka, bivših učenika i nekoliko profesora. Svi su vrlo lijepo svečano obučeni. U sredini u prvom redu su profesorice Ljubica Koydl i Katica Vodinelić.

KLJUČNE RIJEČI: učenici, učitelji, škola, gimnazija, Potrebica Filip, Koydl Ljubica, Utješinović Vlasta dj. Hell, Utješinović Branko, Vuković Lazo, Margetić Blanka dj. Ježek, Hajek Viktor, Diklić Georgije, Vodinelić Katica dj. Prpić, moda

Radiološki odjel požeške bolnice

VRIJEME: 80-te 20. st.

MJESTO: Osječka 107, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Zajednička fotografija djelatnika Radiološkog odjela požeške bolnice isred dijela u izgradnji. U gornjem redu su muškarci, u donjem čuče žene. Svi su u bijelim kutama. U sredini s kravatom je liječnik, radiolog, Georgije Diklić.

KLJUČNE RIJEČI: Diklić Georgije, Matić Dragutin, Vlastnik Dalibor, Bajt Vladimir, Matić Vlado, radna odjeća, uniforma, bolnica, Pisarović Branka, Peić Katica

Sastanak sindikalista s Mikom Špiljkom

VRIJEME: 70-te 20. st.

MJESTO: Požega

AUTOR: fotograf: nepoznat

OPIS: Sastanak sindikalista povodom dolaska Mike Špiljka (polućelav s naočalama, sjedi poluprofilom okrenut kameri) tada visokog političara SFRJ. Mnoštvo muškaraca sjedi s obje strane stolova smještenih u krug u maloj prostoriji s dva prozora i dvije vitrine s diplomama i peharima. Na jednom zidu je dugačka vješalica s kaputima. Na stolovima su boce Radenske vode i Traubisode.

KLJUČNE RIJEČI: socijalizam, sindikat, sastanak, politika, Špiljak Mika, Diklić Georgije, Hajek Viktor, Zima Ranko, Čolak Ivan, moda, interijer, Traubisoda

Vera i Georgije Diklić

VRIJEME: 18.07.1962. g.

MJESTO: Zagreb

AUTOR: fotograf: nepoznat

OPIS: Vjenčana fotografija požeškog liječničkog para Vere (unuke Dušana Kraljevića) i Georgija Diklića. Mlada ima tokicu na glavi i oko vrata lančić s križem. Mladoženja ima tamni sako i neobičnu mašnu.

KLJUČNE RIJEČI: vjenčanje, mlada, mladoženja, nakit, Diklić Georgije, Diklić Vera dj. Kraljević

Kod Grujićevih u vinogradu

VRIJEME: 10.06.1984. g.

MJESTO: Požeško vinogorje

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: U vinogradu obitelji Grujić veselo društvo snimljeno ispred vinogradarske kolibe: požeški liječnici Rajko i Dušanka Grujić s kćerkom Rajkom Šimunović (požeška liječnica), njenim suprugom Brankom (kulturni djelatnik), njegovim roditeljima Julijanom i Mirkom, liječnicima Verom i Georgijem Diklić, liječnikom Zvonkom Pečurom i suprugom Jasnom, gimnazijskom profesoricom. U prvom planu je pas kao ravnopravni član raspoloženog društva.

KLJUČNE RIJEČI: Diklić Georgije, Diklić Vera dj. Kraljević, Šimunović Rajka dj. Grujić, Šimunović Branko, Pečur Jasna, Grujić Rajko, pas, vinogradarska koliba, vinograd, Grujić Dušanka dj. Bogdanović, Šimunović Mirko, Šimunović Julijana dj. Mioković, Pečur Zvonko