Klub čitatelja vlastite prošlosti
Prošlost nekog kraja ne čine samo znameniti ljudi nego i svi mi
0   /   100
Gordana i Zdravko Krakar – Požega

Gordana i Zdravko Krakar – Požega

Zbirka fotografija Gordane i Zdravka Krakar zanimljiv je prozor u živote obitelji Tomaško i Krakar. I dok nam fotografije obitelji Milana Tomaška jednog od prvih poslijeratnih direktora Zvečeva opisuju uklapanje njegove mlade obitelji u društveni život Požege kroz izlete, druženja u vinogradima i poslijepodnevne nedjeljne šetnje te posao u Zvečevu isprepleten onodobnim društveno političkim aktivnostima, fotografije Krakarovih istovremeno prate život požeške obitelji u nekadašnjoj Skenderlićevoj (danas ulica I.G. Kovačića) od ljetne poslijepodnevne sieste u dvorištu, bratske igre i dječjih rođendana, pecanja na Orljavi pa sve do velike poplave 1954. godine. Ako volite čitati fotografije, vjerujemo da će vas oduševiti priče koje ćete otkriti u ovoj dragocjenoj zbirci.

Thallerova koliba

VRIJEME: 50-te 20. st.

MJESTO: Vranovac, Požeško vinogorje

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Jedna od vrlo rijetkih fotografija Thallerove kolibe s južne strane prije požara 1951. godine u kojemu je uništena. Vidimo osmerokutnu kolibu u tipu čardaka, tj vidikovca sa stožastim krovom prekrivenim šindrom i limenom zastavicom na vrhu. U prizemlju su vrata postavljena iznad dvije velike stepenice, te na katu jedan prozor. Nastala je kao vinogradarska koliba, vidikovac i mjesto za druženje u vinogradu obitelji Thaller u 19. stoljeću. Više od jednog stoljeća bila je vinogradarski simbol i zaštitni znak Požege, vidljiva sa svih strana grada.

KLJUČNE RIJEČI: Thallerova koliba, vinogradarska koliba, vidikovac, arhitektura, vinograd, šetnja, vinogradarstvo, kula

Žensko druženje u vinogradu

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Vranovac, Požeško vinogorje

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Šest žena (s lijeva na desno Vera Martinić, Blanka Tomaško, Ankica Hak, Božena Čepelak i Alma Hanzl) sjede na dekama iznad vinograda obitelji Mihelčić, poslije Klarić, u vrlo veselom raspoloženju. Komuniciraju sa snimateljem čiji šešir i kaput leže ispred Božene Čepelak (treća s desna). Više od polovice fotografije zauzima prikaz polja i šumaraka ispod sela Komušina.

KLJUČNE RIJEČI: Vera Martinić, Blanka Tomaško dj. Kovač, Ankica Hak, Božena Čepelak dj. Szita, Alma Hanzl, polja, vinograd, Komušina, druženje, vinogradarski običaj

Kartanje u vinogradu

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Vranovac, Požeško vinogorje

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Društvo prijatelja koje se nedjeljom družilo u vinogradu, sjedi ispred vinogradarske kolibe obitelji Mihelčić (poslije Klarić) i karta preferans. Nikola Hak, tadašnji zamjenik direktora Zvečeva sjedi na klupi, desno od njega na pletenoj stolici sjedi Božena Čepelak, supružnici Drago i Alma Hanzl, te Blanka Tomaško, supruga direktora Zvečeva koji stoji iza kamere. Očito puše vjetar, pa žene imaju marame oko glave povezane na razne načine.

KLJUČNE RIJEČI: Drago Hanzl, Alma Hanzl, Božena Čepelak dj. Szita, Olgica Kunić, Pišta Kunić, Nikola Hak,  arhitektura, vrtni namještaj, vinograd, vinogradarska koliba, stol, klupa, druženje,  preferans, kartanje

Na putu za Veliku

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Željeznički kolodvor, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Na željezničkoj stanici prije ulaska u vlak pozira grupa izletnika (muškaraca, žena i djece) obučenih uglavnom u kišne mantile i lagane jakne. Svi odrasli nose cekere, naprtnjaču s hranom i pićem, te pleteni demižon s vinom. Iza njih je vlak kojim će ići na izlet u Veliku. Šezdesetih godina prošlog stoljeća još je uvijek bila čvrsto ukorijenjena navika cjelodnevnih izleta nekoliko obitelji koje su bile povezane poslom, prijateljstvom ili rodbinskim odnosima.

KLJUČNE RIJEČI: Nikola Hak, Ankica Hak, Blanka Tomaško  dj. Kovač, Olgica Kunić, Gordana Krakar dj. Tomaško, Ilonka Janeš,  Ivo Janeš, ceker, tava, demižon, ruksak, vlak,  željeznička, stanica, druženje, izlet, hrana i piće

Planinarski dom u Velikoj

VRIJEME: 27.06.1956.

MJESTO: Velika, požeški kraj

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Planinarski dom "Lapjak" u Velikoj sagrađen je 1958. godine iznad bazena. U drugoj polovici 20. stoljeća bio je omiljeno odredište planinara i izletnika, između ostalog i zbog svoje kuhinje (voditelj restorana gospodin Ruda Nedela je nudio vrhunske specijalitete među kojima i čuveni vinogradarski ćevap). U to zlatno doba kapacitet im je bio 70 ležajeva. Jednako tako bio je i česta meta fotoaparatima izletnika, posebice s brijega nasuprot na kojemu se nalaze ostaci srednjevjekovne utvrde.

KLJUČNE RIJEČI: arhitektura, Planinarski dom, planinarstvo, priroda, Velika, izlet

Odmor na autoputu

VRIJEME: 1958.

MJESTO: nepoznato

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS:  Blanka Tomaško, supruga prvog direktora Zvečeva Milana Tomaška stoji uz rub ceste naslonjena na njihov automobil. Obučena je u bluzu i dužu suknju, zaogrnuta je  vestom, na glavi ima široki povez, a na nogama višebojne natikače s punom petom. U perspektivi lijevo od nje vidimo betonirani autoput bez automobila sa spojevima na svaka dva metra, te nizom stupića sa svake strane.

KLJUČNE RIJEČI: automobil, prijevozno sredstvo, autoput, moda, beton, put, odmor

Pred hotelom na Zvečevu

VRIJEME: 1958.

MJESTO: Zvečevo, požeški kraj

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Dvije žene (Blanka Tomaško i Ilonka Janeš) u ljetnim haljinama ispred hotela "III operativna zona" na Zvečevu. Lijepo se vidi široko stubiše, te u prizemlju veliki stakleni kazetirani otvori s unutrašnje strane prekriveni uzorkovanim platnom. Ispred je cvijeće u lončanicama, desno terasa. Iznad natpisa naziva hotela su trostruki prozori. Radi se o izletu dvije obitelji bliskih suradnika. 

KLJUČNE RIJEČI: ulaz, hotel, Zvečevo, odmaralište, Blanka Tomaško dj. Kovač, Ilonka Janeš, arhitektura, stepenice, izlet, druženje, moda, ljeto

Na povratku iz ribolova

VRIJEME: 1958.

MJESTO: Ulica Antuna Mihanovića 10, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Bosonogi dječak u košulji dugih rukava i kratkim hlačicama stoji na puteljku koji vodi do nogometnog stadiona Jedinstvo (danas NK Slavonija), vraća se s Orljave kući u Slavonsku ulicu. U ruci drži štap za pecanje i nekoliko ribica na uzici. Iza njega je dugački visoki plot od dasaka te natpis "Jedinstvo" nad kapijom nogometnog kluba.

KLJUČNE RIJEČI: Željko Hak, ribolovstvo, riba, pecanje, ograda, NK Slavonija, ljeto, školski praznici

Gimnazijsko društvo

VRIJEME: 1963.

MJESTO: Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Skupina gimnazijalaca koji su se družili u vrijeme ranih šezdesetih godina. S lijeva na desno: Ljerka Čepelak, Mirjana Batovanja, Ivica Mihelčić, Gordana Tomaško (označena strelicom), Danko Čepelak, Krunoslava Kožaj, Ivica Milković, Mirjana Pečur i Đuro Nikšić.

KLJUČNE RIJEČI: Ljerka  Smolčec  dj. Čepelak, Mirjana Ljubić dj. Batovanja, Ivica  Mihelčić, Gordana Krakar dj. Tomaško, Danko Čepelak, Krunoslava Ryvola,dj. Kožaj, Ivica Milković, Mirjana Vuković dj. Pečur, Đuka Nikšić, druženje, mladi, gimnazija

Društvo iz Zvečeva u šetnji

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Ulica Kralja Zvonimira 1, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Na fotografiji snimljenoj ispred tvornice Zvečevo i drvene ograde od dasaka s bodljikavom žicom na vrhu, šeta se grupa ljudi. Radi se prijateljima koji su bili povezani i poslom u Zvečevu: obitelji Tomaško, Hak i Janeš. U to vrijeme je Milan Tomaško kao generalni direktor i živio u krugu tvornice, Nikola Hak mu je bio zamjenik, a Ivo Janeš šef računovodstva. Osim na poslu njihove obitelji su se družile na izletima te u nedjeljnim šetnjama po gradu.

KLJUČNE RIJEČI: Nikola Hak, Blanka Tomaško dj. Kovač, Ankica Hak, Ilonka Janeš, Ivo Janeš, ograda, Zvečevo, park, moda, šetnja, drvored, požeške ulice, industrija

Tvornica Zvečevo iz Osječke ulice

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Osječka ulica 14, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Dragocjena fotografija koja pokazuje Osječku ulicu s desne strane na mjestu današnjeg ulaza na bazen i kafe bar David. S lijeve strane je ograda SPOMa, firme koja je u to vrijeme održavala Zvečevo i Ljevaonicu, te druge firme. Na tom su mjestu poslije nastali pogoni zvečevačke mljekare i alkohola. U pozadini se lijepo vidi zgrada tvornice čokolade Zvečevo sa stražnje strane s dva dimnjaka.

KLJUČNE RIJEČI: požeške ulice, ograda, industrija, Zvečevo, bicikl, SPOM, gradski bazen, cesta, Osječka ulica

S prvomajske parade

VRIJEME: 60-te 20. g.

MJESTO: Zagreb

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: U prvom planu je bijelo obojani teretni kamion na čijoj je prikolici velika košara s reklamnim proizvodima Zvečeva. Na njoj sjedi i pozdravlja publiku hostesa u bijelom kostimu s bijelom tokicom na glavi. U podnožju prikolice piše Zvečevo. Kamion prolazi mimo tribine ukrašene lončanicama te velikim slikama Marxa i Engelsa s koje politički visokopozicionirana publika pljeskom pozdravlja prvomajsku povorku. Lijevo od kamiona na ulici, te na prozorima zgrade su građani koji također promatraju povorku.

KLJUČNE RIJEČI: kamion, prijevozno sredstvo, reklama, Zvečevo, proslava Prvog maja, povorka, tribina, publika, Marx i Engels, slika, cvijeće, socijalizam, industrija, arhitektura

Na društveno političkoj tribini

VRIJEME: 50-te 20. st.

MJESTO: Trg Svetog Trojstva 20, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: U prostoru koje podsjeća na kazalište ili mjesto gdje se održavaju priredbe i predstave sjede političari. Prepoznajemo u prvom redu lijevo budućeg gradonačelnika Požege Matu Novačića, te četvrtog s lijeva Milana Tomaška (direktora Zvečeva), kao i Josipa Đerfija koji gleda u kameru. Svi su u odijelima, ozbiljnog izraza lica. Uz zidove su kulise.

KLJUČNE RIJEČI: Mato Novačić,  Milan Tomaško,  - Josip Đerfi, interijer, kazalište, moda, socijalizam, politika

Otvorenje požeške ljekarne

VRIJEME: 15.12.1958.

MJESTO: Stjepana Radića 48, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Fotografija prikazuje stručne i političke uzvanike na otvorenju druge požeške ljekarne u ulici Stjepana Radića u Požegi, krajem 50-tih godina 20. stoljeća. Iza novog pulta na kojemu je ljekarnička vaga, a ispred polica s lijekovima, prepoznajemo direktora Zvečeva Milana Tomaška (drugi s desna), Josipa Đerfija, te najvišeg među okupljenima šefa ljekarne Vladimira Jakšića u sredini drugog reda.

KLJUČNE RIJEČI: Milan Tomaško, Josip Đerfi,  Vladimir Jakšić,  ljekarništvo, apoteka, trgovački pult, vaga, polica, Boris Filić,  politika, socijalizam, moda

Prvi red na Muzičkom festivalu Slavonije

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Antuna Kanižlića 14 A, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Prvi red uzvanika na jednoj od večeri Muzičkog festivala Slavonije. S lijeva na desno slijede Branko Hribar (umjetnički direktor festivala), republički politički funkcioner, Ela Krakar, Blanka Tomaško i Barica Đerfi, te Josip Đerfi. Sjede na sklopivim drvenim stolcima u prvom redu partera u Grabriku, na mjestu današnje Sportske dvorane Tomislav Pirc u Požegi. Iza njih na desnoj tribini vidi se mnoštvo ljudi.

KLJUČNE RIJEČI: Branko Hribar,  Ela Krakar dj. Paver, Blanka Tomaško dj. Kovač, Barica Đerfi dj. Barić, Josip Đerfi, Nikola Radmilović, moda, glazba, glazbeni život, Muzički festival Slavonije

Na Tekiji

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Igralište "Tekija", Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Milan Tomaško

OPIS: Blanka Tomaško za vrijeme jedne od šetnji sa suprugom Milanom Tomaškom (direktorom Zvečeva) po Požegi. Snimljena je ipred turskog izvora Tekije po kojemu se zove i cijeli park, nekada šetalište, danas dječje igralište. Ispod centralne kape zidanog okvira izvora je natpis. Iznad izvora, vide se prve kuće građene na prijelazu s pedesetih na šezdesete godine prošlog stoljeća.

KLJUČNE RIJEČI: Blanka Tomaško dj. Kovač, Tekija, park, arhitektura, požeške ulice, jesen, moda, natpis firme

Svečana povorka 

VRIJEME: 40-te 20. st.

MJESTO: Trg Svetog Trojstva 8, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Fotografija je nastala kasnih četrdesetih godina 20. stoljeća, dakle, netom poslije Drugog svjetskog rata. Vidimo dvije povorke djevojaka po četiri u redu kako se mimoilaze na sredini sjeverne strane Trga Svetog Trojstva. Sve su djevojke jednako obučene u bijele bluze i tamne suknje. U lijevoj povorci je očito malo starija skupina djevojaka jer nose cipele na nogama, dok u desnoj djevojke imaju na nogama cipele na bijelim soknicama.
Povorku promatra mnoštvo ljudi uz zgrade (trgovinu Tivar odijela i Ljekarnu Filić) na sjevernoj strani trga, dok na drugoj strani vidimo milicionara, te sjenu očito neke ukrasne instalacije. Očito se radi o nekoj političkoj svečanosti koja se na požeškom trgu odvijala po pravilima korza. Označena je Ela Paver, poslije udana Krakar.

KLJUČNE RIJEČI: povorka, Ela Krakar dj. Paver, korzo, izlog, trgovina, apoteka, arhitektura, požeške ulice, uniforma, publika, zastava

Poplava u Skenderlićevoj ulici

VRIJEME: 08.06.1957.

MJESTO: Ulica Ivana Gorana Kovačića 22, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Kazimir Krakar

OPIS: Poslije poplave 1957. godine kada se Orljava izlila i na tadašnju Skenderlićevu ulicu (danas Ulicu Ivana Gorana Kovačića), dva muškarca, jedan u kratkim hlačama a drugi zasukanih nogavica kopaju kanal preko cijele ulice kako bi voda mogla otjecati. Po sredini ceste koja nije asfaltirana je velika gomila zemlje. Iza se vidi lijeva strana ulice prema Kempfovoj ulici, točnije dugački plot s kapijom i kućom Bleiziffer koja je povučena u dvorište, te kuća obitelji Balog s dva velika prozora sa svjetlarnicima. Prema tragu od vode na fasadi vidljiva je razina poplave.

KLJUČNE RIJEČI: poplava, požeške ulice, ograda, kapija, Ulica Ivana Gorana Kovačića, Skenderlićeva ulica, kopanje, arhitektura, prozor, vremenska nepogoda

Poslijepodnevno opuštanje

VRIJEME: 50-te 20. st.

MJESTO: Ulica Ivana Gorana Kovačića 22, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Nikola Radmilović

OPIS: Na fotografiji vidimo tipično provođenje ljetnih poslijepodneva u požeškim obiteljima na dvorištu. Lijevo, u ligeštulu je Jelica Krakar, majka Ivanke Radmilović koja sjedi na pletenom stolcu iza stola, te Zdravka Krakara starijeg koji sjedi na hoklici (stolcu bez naslona) i pije vino iz čaše. Ispred pletenog taburea čuči Zdravko Krakar mlađi. Lijevo od stola je lonac za cvijeće s hortenzijama, a desno ispred stola amper s hladnom vodom iz bunara u kojemu se hladi vino. Na stolu je pletena košarica i čaše. Svi su obučeni u ljetnu odjeću, dok je dječak gol do pasa. Iza njih je cvijeće i mlade voćke uz plot koji njihovo dvorište odvaja od susjeda Bleiziffera.

KLJUČNE RIJEČI: Zdravko Krakar, Zdravko Krakar ml. , dvorište, cvijeće, pijenje vina, ograda, Ulica Ivana Gorana Kovačića, ligeštul, vrtni namještaj, amper, korpa, Jelica Krakar dj. Vlastelić,  Ivanka Radmilović dj. Krakar, ljeto, odmor

Indijanci i kauboji

VRIJEME: 1956.

MJESTO: Ulica Ivana Gorana Kovačića 22, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Dva brata Zdravko (Baja) i Davorin (Dado) Krakar u igri su kauboja i indijanaca. Mlađi dječak na glavi ima perjanicu, a na ramenu luk i strijelu. Na sebi ima košulju i šareni pleteni prsluk, kratke hlačice, srolane dokoljenke i mokasine. Stariji dječak u kariranoj košulji, prsluku, kratkim hlačama, te platnenim patikama čuči, igračku pištolj je uperio u snimatelja. Drugom rukom grli svoga psa. Slikani su pred zidom obraslim bršljanom, ispred rundele s cvijećem.

KLJUČNE RIJEČI: Davorin Krakar,  Zdravko Krakar ml., dvorište, bršljan, cvijeće, igra, igračke, pas, kućni ljubimac, djeca, moda

Plesni par

VRIJEME: 50-te 20. st.

MJESTO: nepoznato

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Na fotografiji bračni par Krakar, Ela i Zdravko obučeni u vrlo svečanu odjeću primjerenu pedesetim godinama prošlog stoljeća, plešući zagledani su jedno u drugo. Iza njih su velika dvokrilna vrata, dio zida s elegantnim tapetama, dva crna prekidača za svjetlo i jednom utičnicom u koju je uključen gramofon postavljen na stolcu koji je na stolu.

KLJUČNE RIJEČI: moda, svečana odjeća, interijer, gramofon, Ela Krakar dj. Paver, Zdravko Krakar, tapete, vrata, ples

Rođendanska proslava

VRIJEME: 50-te 20. st.

MJESTO: Ulica Ivana Gorana Kovačića 21, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Za velikim stolom s bijelim damastnim stolnjakom na kojemu su dvije vrste kolača, zdjela s kompotom, limena kutija s keksima, vaza s cvijećem, bokal sa sokom, boca vina i mnoštvo čaša, zdjelica i tanjurića, sjedi dvanajstero djece, djevojčica i dječaka sličnog uzrasta. Svi su kariranim košuljama ili puloverima. Svečar Davorin Krakar sjedi na pročelju stola držeći malenog psa. Iza djece su dvokrilna vrata, radio, staklenac i ogledalo na kojemu se odražava odrasla osoba naslonjena na kamin. Zid je ukrašen mustrom s valjka.

KLJUČNE RIJEČI: djeca, proslava rođendana, proslava, interijer, hrana i piće, Zdravko Krakar ml., Zlatica Škritek,  stol, tanjur, bokal, vaza, kutija za kekse, nož, žlica

Naglavačke

VRIJEME: 1951. g.

MJESTO: Ulica Ivana Gorana Kovačića 22, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Kazimir Krakar

OPIS: Fotografija trenutka na kojoj Davorin Krakar (Dado) kao maleni dječak, obučen u štramplice, kratke hlačice, majicu i pleteni prsluk pada naglavačke u umanjena drvena kola, kolica. Iza se vidi plot i dio dvorišta. Na dnu fotografije piše: Dado 1951.

KLJUČNE RIJEČI: Davorin Krakar, djeca, igra, igračke, ograda, dvorište, kolica

Uživanje u malom bazenu

VRIJEME: 27.07.1956. g.

MJESTO: Velika, požeški kraj

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: U malom bazenu s toplom vodom na veličkom kupalištu kupaju se tri muškarca svaki u svom kutu. Po rubu većeg bazena hoda grupa planinara s ruksacima na leđima. Lijepo se vidi priroda oko bazena. Iako mutna, fotografija zrači posebnom atmosferom punom spokoja ranog ljetnog jutra u planini.

KLJUČNE RIJEČI: Zdravko Krakar, bazen, kupanje, Velika, planinari, ljeto, odmor, jutro, kupalište, turizam

Pod slapom Skakavcem

VRIJEME: 1957.

MJESTO: Jankovac, Park prirode Papuk

AUTOR: osobna/amaterska: nepoznat

OPIS: Društvo žena, muškaraca i djece snimljenih ispod zamrznutog slapa Skakavca na Jankovcu. Oko njih je snijeg pa na sebi imaju jakne, šalove i pletene čarape. Jankovac je oduvijek bio privlačno izletište Požežana tijekom cijele godine.

KLJUČNE RIJEČI: druženje, Jankovac, slap, zima, led, izlet, Zdravko Krakar,   Krakar ml., Nikola Radmilović, planinarstvo

Na orljavskom mostu

VRIJEME: 60-te 20. st.

MJESTO: Orljavska ulica, Požega

AUTOR: osobna/amaterska: Davorin Krakar

OPIS: Na drvenoj ogradi starog orljavskog mosta na kraju Orljavske ulice sjedi Antun (Tonči) Šernhorst, mladić lijepo obučen u pleteni pulover na košulji, klasične hlače i lakirane cipele. Gleda prema dvorištu rodne kuće u ulici I.G. Kovačića u ruci držeći tranzistor. Iza njega se vidi veliko jato gusaka na lijevoj obali Orljave, te drvored uz današnju šetnicu ponad Rekreacijskog centra.
Lijevo od njega je čuveni Protićev mlin te brana na rijeci.

KLJUČNE RIJEČI: most, Orljava, guske, ograda, Antun Šernhorst, drvored, mostogradnja, priroda, Rekreacijski centar, šetnica