Klub čitatelja vlastite prošlosti
Prošlost nekog kraja ne čine samo znameniti ljudi nego i svi mi
0   /   100

Svatovi u Stražemanu

Započni čitanje

Fotografija nastala je između 1938. i 1940. godine u Stražemanu prema kazivanju vlasnice fotografije Mirjane Guzanović i prikazuje grupni portret svatova. Prepuna je detalja i svojevrsni je dokumentarni izvor onoga vremena. Prema uobičajenom načinu fotografiranja svatova u tadašnje vrijeme mladenci su smješteni u sredini u sjedećoj pozi. Pretpostavljam da pokraj njih sjede kumovi kao glavni svatovski časnici, kako je bilo uobičajeno na tadašnjim fotografijama. Iznad njih stoje djeverovi koje možemo prepoznati po njihovim časničkim svadbenim ukrasima: dugačkim pantljikama odnosno vrpcama koje su obično bile plave boje. Dvije djevojke između njih bi mogle biti djeveruše ili druge koje su onda uobičajeno bile u paru s djeverovima. Mladoženja je prepoznatljiv po bijeloj vrpci, dok mladenku prepoznajemo po bijelom šlajeru po uzoru na građansku modu.

 

GMP_DIG_46_001

 

Po načinu odijevanja jasno se mogu razaznati udane žene po povezivanju glave u maramu podvezu na češalj, dok su djevojke počešljane u tadašnju modernu frizuru tutuk. Za razliku od žena koje su odjevene u preslojenu narodnu nošnju kupovnim tkaninama i građanskim bluzama tipično za to razdoblje, muškarci nose odijela po uzoru na ona građanska. Na fotografiji je s desne strane prepoznatljiv još jedan važan svatovski časnik zvan čajo po svome karakterističnom vijencu od kestenja i jabučica, te suvim kolačem ili granom oko vrata. U desnoj ruci mu je budža ukrašena jaglučnom maramicom kojom je uredovao u svatovima, a u lijevoj drži bocu umjesto nekadašnje tradicionalne čuturice. Iznad njega, na samom kraju su smješteni svirci, mali sastav tamburaša od četiri člana. Svirač violine, tada uobičajeni član tamburaškog sastava, ima ukrašen instrument dugim vrpcama.

Može se pretpostaviti da su osim svatovskih uzvanika i časnika na fotografiji portretirani i pomagači u svatovima poput kuvarica, naime dvije žene u ruci drže na ausacima svadbene torte što je inače tipičan način portretiranja kuharica na svadbenim fotografijama.

Fotografija je snimljena u seoskom dvorištu, a u pozadini se naziru kuće (jedna je prekrivena šindrom) i ljudi. Vidljivo je da se jedan muškarac popeo čak na drvo. Po vegetaciji na fotografiji može se pretpostaviti da je kasna jesen ili zima, što je po tradiciji bilo uobičajeno vrijeme za „pravljenje“ svadbe.

Dubravka Matoković

Pretplatite se na našu listu novosti i na email će vam stizati obavijesti svaki puta kada objavimo novu priču, zbirku, fotografiju! 

5 1 glas
Ocjena fotografije
0
Voljeli bismo čuti tvoje mišljenje, ostavi komentarx
×