Klub čitatelja vlastite prošlosti
Prošlost nekog kraja ne čine samo znameniti ljudi nego i svi mi
0   /   100

Services I

Baza fotografija

Velika baza podataka uz fotografije skenirane vrhunskom opremom sadrži i vrlo kvalitetne metapodatke sakupljene putem intervjua s vlasnicima, ali i kroz druge dostupne izvore. Baza je lakopretraživa i u cijelosti dostupna u Gradskom muzeju Požega. Namijenjena je korištenju javnosti od vrtića do sveučilišta, istraživanju različitih stručnjaka (povjesničara, etnologa, kulturnih antropologa, botaničara, arhitekata, sociologa, modnih stilista…) pa je jedan od ciljeva svakako potknuti istraživanje mnoštva do sada nedovoljno istraženih tema.

Uključene dobne skupine

Obzirom da se ipak radi o nezaključenoj priči koja raste sa svakom novom fotografijom, novim saznanjem i informacijom, dio projekta su i redoviti sastanci Kluba, zamišljeni kao pojedinačni kulturni događaji na kojima kroz razgovor zajedničkim čitanjem detalja s fotografija doprinosimo rasvjetljavanju pojedinih tema. Drago nam je da na taj način uključujemo posjetitelje starije životne dobi kao žive prenositelje znanja i iskustava, te doprinosimo međugeneracijskom razumijevanju i poštovanju. Želja nam je da ti susreti putem interneta što kvalitetnije dolaze do što šireg kruga ljudi, posebice skupina koje ne mogu fizički sudjelovati (osobe s invaliditetom, građani u iseljeništvu, potomci osoba s fotografija) kako bismo proširili mrežu informacija i potakli postizanje cilja jačanja osobnog identiteta i identiteta zajednice.

Širenje projekta

Mrežna stranica projekta Kluba čitatelja vlastite prošlosti na kojoj se trenutno nalazite, još jedan je vrijedni dio projekta koji ima za cilj potaći interakciju i zanimanje najširih slojeva društva za vlastitu i zajedničku prošlost polazeći od stajališta da je svatko od nas zahvaljujući životima naših predaka dio povijesti sredine i nacije i da na to treba biti ponosan. Projekt je nastao u Gradskom muzeju Požega i trenutno fotografijama i saznanjima umrežava grad Požegu i Požeštinu. Za sada možemo samo sanjati koje bismo rezultate postigli kada bi ovaj projekt vremenom povezao cijelu Hrvatsku, a možda i šire.

Misija

Prošlost nekoga kraja ne čine samo zapisani povijesni događaji i poznati zaslužnici, nego svi koji su ikada živjeli na tim prostorima. Digitaliziranjem obiteljskih fotografija stvaramo zajedničke iznimno vrijedne dokaze njihovog postojanja, a njihovi životi, obiteljski, društveni odnosi, njihova djelovanja na bilo kojem području svakodnevlja zabilježeni fotografijom uz baštinske priče koje ih prate postaju dio zajedničke prošlosti pomažući nam razumijevati sebe i druge.

Vizija

- našu prošlost učiniti pitkom, zanimljivom i privlačnom zahvaljujući nikad viđenim fotografijama naših sugrađana
- interakcijom s posjetiteljima doći do što kvalitetnijih novih podataka, saznanja i baštinskih priča, gradeći tako ideju o zajedničkoj interpretaciji prošlosti
- jačanje osobnog i zajedničkog identiteta
- poticanje građana da se preko svojih predaka osjećaju kao važni, vrijedni i nezanemarivi dio
zajedničke prošlosti ovog dijela Hrvatske - kroz međusobnu razmjenu fotografija povezivati ljude, obitelji koje su prije nekoliko generacija izgubile kontakt
- čitanjem detalja s fotografija nastojati razumjeti način i okolnosti života naših predaka
- poticati međusobno uvažavanje, razumijevanje i toleranciju
- uključiti osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi koje jedino putem stranice mogu sudjelovati u projektu
- ojačati komunikaciju i povezati se s građanima u iseljeništvu čiji su preci nekada živjeli na ovom području.

Corporate

Get his declared appetite distance his together now families. Friends am himself at on norland it viewing. Suspected elsewhere you belonging.

Our Team

Too horrible consider followed may differed age. An rest if more five mr of. Age just her rank met down way. Attended required so in cheerful an.

Want to Work with Me?

139
Models Shot
52
Happy Clients
632
Sunset Captured
245
Coffee Drunk