Klub čitatelja vlastite prošlosti
Prošlost nekog kraja ne čine samo znameniti ljudi nego i svi mi
0   /   100
Započni čitanje

Društvo vinskih doktora Pinta koje je krajem 17. stoljeća okupljalo brojne plemenite i poznate osobe onoga doba na svom posjedu u Zagvozdu osnovao je grof Baltazar Patačić s posebnom misijom. Naime, njihovo redovito sastajanje barem četiri puta godišnje, početak je običaja obrednog ispijanja vina uz brojne utvrđene regule, odnosno pravila od kojih je većina bila šaljive prirode kako bi se društvo što bolje zabavljalo. Polako kroz vrijeme, običaj se širio na niže plemstvo širom sjeverozapadne Hrvatske te se spuštao prema građanskim krugovima, te je tako došlo i do Požege. Na žalost za sada su nam jedini izvori o ovim veselim i dobro osmišljenim aktivnostima građanskog sloja koji potanko opisuju ovu vrstu zabave tek u književnim djelima Josipa Eugena Tomića i Vilima Korajca te u Etnološkom odjelu HAZUa koji čuva napitnice i zdravice u rukopisima Požežana iz 18. i 19. stoljeća.

 

 

GMP_DIG_18_056

I da, naravno fotografije naših dragih Požežana! U zbirci Damira Ronka nalazi se jedna vrlo neobična fotografija mladih muškaraca s početka 20. stoljeća koji vrlo ozbiljni, postavljeni u dva reda poziraju fotografu ispred tadašnje Dječačke škole (danas OŠ Julija Kempfa). Ni po čemu, osim možda po istim značkama na reveru, ne bismo mogli zaključiti da se radi o skupini koja je povezana na bilo koji način.

Dvanaest mladića i jedan malo stariji gospodin svečano su odjeveni po modi početka stoljeća. Sudeći po prstenju kojeg nose, te držanju, riječ je o mladoj požeškoj gospodi višeg građanskog staleža. Dakle, vrlo ozbiljno i otmjeno društvo. Ipak, da na poleđini fotografije nisu napisana imena koja nas uvjeravaju da se radi o požeškim sinovima, pomislili bismo da se radi o nekoj od organizacija brojnog činovništva, bez obitelji i kuće koji su se silom prilika udruživali radi organizacije što jeftinije i kvalitetnije prehrane.

Dakle, na fotografiji su ozbiljni i pristali gradski sinovi! Time još više začuđuje znak kojega mladić u sredini drži do nogu. Okrugao limeni znak veličine poklopca desetolitarskog lonca s rupom u sredini iz koje vire dvije paprike na kojemu pisanim slovima piše „Club Paprika“.

No u potrazi za interpretacijom značenja fotografije nema nam druge nego se uhvatiti ovog simbola kojega ispred sebe drži grupa mladih Požežana. Prije svega okrugao znak svojim oblikom neodoljivo podsjeća na obredni suhi kolač pijanac, koji se u pravilu pripremao neodređenog okusa od brašna i puno jaja te je dobro došao u društvima koja su trebala puno piti i ostati što duže trijezna. Konačno mu je i sama nakana dala ime – pijanac. Inače kolač pijanac ima posebnu kulturološku dimenziju jer je jedan od rijetkih primjera gastronomskih utjecaja sela u grad.

Samo ime kluba „Paprika“ oko kojega se okupljalo ovo društvo s fotografije asocira na ljutu papriku koja je uz češnjak, rajčicu te rasol glavni sastojak juha za brzo triježnjenje i liječenje mamurluka poslije veselih noći.

Ako vas je ovo objašnjenje uvjerilo u našu tvrdnju da je ova fotografija važan dokaz postojanja nasljednika društva vinskih doktora grofa Patačića u Požegi, drago nam je. A ako nije, veselimo se Vašem mišljenju i interpretaciji kao važnom doprinosu ovoj zanimljivoj temi.

Maja Žebčević Matić

4 3 glasova
Ocjena fotografije
0
Voljeli bismo čuti tvoje mišljenje, ostavi komentarx